3R/4.Hodina
Čínská a orientální kuchyně se u nás v posledních letech velice rozšířila a získala si velikou oblibu. U nás je i veliké zastoupení čínských restaurací. Mnohdy si zatoužíme připravit doma to, co jsme v nich ochutnali.
Základem jejich kuchyně je zelenina, rýže, drůbež, těstoviny a sója. Vyznačuje se zvláštní přípravou potravin: zelenina je krájená na nudličky, používá se bramborový škrob, sójová omáčka a řady dalších přísad. Často se také vaří v pánvi wok. Ke konzumaci se používají hůlky. Mezi velice známé pokrmy patří kung-pao.
Čínská kuchyně je po francouzské kuchyni nejproslulejší. Hlavní přílohou je rýže. Co se týče nápojů, pije se zelený čaj. Oběd nebo večeře má tradičně mnoho chodů. Čínská kuchyně je pestrá a kuchaři dovedou vynalézavě využívat nejrozmanitějších surovin a upravit je na mnoho způsobů. Maso se podává na rozkrájené kousky, aby se mohlo pak nabírat hůlkami. V některých provinciích se často konzumují sojové boby upravené na mnoho způsobů.
Japonská kuchyně je daleko prostší, typická je opět rýže a hořký slabý zelený čaj. Oblíbené jsou syrové a sušené ryby a syrová zelenina. Velice oblíbeným pokrmem v Japonsku, který se velmi dobře rozšiřuje i do evropských zemí, je sushi. Připravuje se fermentací ryb a dalších mořských živočichů. Jako příloha se podává rýže s dalšími ingrediencemi, například čerstvou zeleninou a kořením. Pro Japonsko je charakteristická vysoká spotřeba sójové omáčky.
Indonéská kuchyně podobně jako vietnamská, je dost inspirovaná čínskou, ale používá poněkud více koření. Typické je také různé tropické ovoce.
Kuře po asijsku
Ingredience:
kuřecí prsa 1 kg
sterilované žampiony 1 konzerva
vývar 5 lžic
barevná paprika 2 ks
škrob 1 lžíce
sójová omáčka 3 lžíce
pórek 1 ks
instantní nudle 1 balíček
Postup:
Omyté maso nakrájíme na menší nudličky. Papriku nakrájíme na malé kousky. V rozehřátém oleji orestujeme maso. Přidáme papriku, žampiony, podle chuti osolíme, opepříme a necháme podusit doměkka. Poté přidáme pórek. Na menším kastrolu přivedeme k varu vývar, přidáme sójovou omáčku a škrob, aby omáčka zhoustla. Instantní nudle připravíme podle návodu. Hotovou omáčku nalijeme na maso se zeleninou. Směs smícháme s nudlemi. Kuře po asijsku ihned podáváme.
Nástěnka:
<br>Čínská a orientální kuchyně se u nás v posledních letech velice rozšířila a získala si velikou oblibu. U nás je i veliké zastoupení čínských restaurací. Mnohdy si zatoužíme připravit doma to, co jsme v nich ochutnali.
<br>
<br>Základem jejich kuchyně je zelenina, rýže, drůbež, těstoviny a sója. Vyznačuje se zvláštní přípravou potravin: zelenina je krájená na nudličky, používá se bramborový škrob, sójová omáčka a řady dalších přísad. Často se také vaří v pánvi wok. Ke konzumaci se používají hůlky. Mezi velice známé pokrmy patří kung-pao.
<br>
<br>Čínská kuchyně je po francouzské kuchyni nejproslulejší. Hlavní přílohou je rýže. Co se týče nápojů, pije se zelený čaj. Oběd nebo večeře má tradičně mnoho chodů. Čínská kuchyně je pestrá a kuchaři dovedou vynalézavě využívat nejrozmanitějších surovin a upravit je na mnoho způsobů. Maso se podává na rozkrájené kousky, aby se mohlo pak nabírat hůlkami. V některých provinciích se často konzumují sojové boby upravené na mnoho způsobů.
<br>
<br>Japonská kuchyně je daleko prostší, typická je opět rýže a hořký slabý zelený čaj. Oblíbené jsou syrové a sušené ryby a syrová zelenina. Velice oblíbeným pokrmem v Japonsku, který se velmi dobře rozšiřuje i do evropských zemí, je sushi. Připravuje se fermentací ryb a dalších mořských živočichů. Jako příloha se podává rýže s dalšími ingrediencemi, například čerstvou zeleninou a kořením. Pro Japonsko je charakteristická vysoká spotřeba sójové omáčky.
<br>
<br>Indonéská kuchyně podobně jako vietnamská, je dost inspirovaná čínskou, ale používá poněkud více koření. Typické je také různé tropické ovoce.
<br>
<br>Kuře po asijsku
<br>
<br>Ingredience:
<br>
<br>kuřecí prsa 1 kg
<br>sterilované žampiony 1 konzerva
<br>vývar 5 lžic
<br>barevná paprika 2 ks
<br>škrob 1 lžíce
<br>sójová omáčka 3 lžíce
<br>pórek 1 ks
<br>instantní nudle 1 balíček
<br>
<br>Postup:
<br>Omyté maso nakrájíme na menší nudličky. Papriku nakrájíme na malé kousky.
V rozehřátém oleji orestujeme maso. Přidáme papriku, žampiony, podle chuti osolíme, opepříme a necháme podusit doměkka. Poté přidáme pórek.
Na menším kastrolu přivedeme k varu vývar, přidáme sójovou omáčku a škrob, aby omáčka zhoustla.
Instantní nudle připravíme podle návodu. Hotovou omáčku nalijeme na maso se zeleninou. Směs smícháme s nudlemi.
Kuře po asijsku ihned podáváme.